vocathlon-sureci Vocathlon Süreci

Vocathlon: Mesleki Girişim Maratonu Programı, mesleki ve teknik eğitim veren okullarda öğrenim gören gençlere yönelik bir girişimcilik öğrenme programıdır.

Vocathlon’a başvuracak takımların 5 öğrenci ve bir lider öğretmenden oluşması beklenir. Takımlar www.vocathlon.org sitesi üzerinden başvuru yaparlar. Başvurular arasında yapılacak değerlendirme sonucuna göre programa katılmaya hak kazanan takımlara, takım üyelerinin girişimcilik becerilerini artırmaları için temel düzeyde girişimcilik eğtitimleri verilir ve eğitimlerin akabinde takımların iş fikirlerini geliştirebilmeleri için kamp programına dahil edilirler.

Vocathlon Eğitim Programı
Vocathlon Kamp Programı öncesinde öğrencilere ve öğretmenlere "Girişimcilik Temel Kavramları, Projeci Düşünme, Tasarım Odaklı Düşünme, İş Modeli Kanvası, Sürdürülebilir Bütçe Yönetimi, Takım Çalışması, Zaman Yönetimi ve Etkili İletişim ve Sunum Teknikleri" eğitimleri çevrimiçi olarak (~4-5 gün) verilir. 

Vocathlon Kamp Programı
Kamp programı ise ~3-4 olacak şekilde planlanarak ilk gün açılış konuşmaları ve ilham verici konuşmalarla başlar. Katılımcıların buz kırıcı etkinliklerle kaynaşması, motivasyon sağlaması ve yol haritası belirleyerek kamp hazırlık yapılır. Kamp süresince 6 temel atölye ile birlikte iş fikri geliştirme süreci tamamlanır. Takımlar jüri üyelerine hazırladıkları iş fikri sunumlarını yaparlar. Jüri üyelerinin değerlendirmelerinden sonra dereceye giren takımlar açıklanır ve program kapanışı yapılır.

Ödüller
Dereceye giren tüm takımlara, her yıl çeşitli ödüller verilmektedir. Tablet, programlanabilir drone, akıllı saat, girişimcilik ile ilgili kitap(lar) ve iş fikri/buluşlar hakkında patent başvurusu desteği şeklinde çeşitlenen bu ödüller, dereceye giren takımlardaki her öğrenciye ve/ya öğretmenlerine sağlanmaktadır. Ayrıca, deneyim odaklı bir ödül olarak, gençlerin girişimcilik ekosistemine dair farkındalıklarının artırılması amacıyla Vocathlon programında dereceye giren takımların katılım sağladığı Bölgede veya Bölge dışındaki gelişmiş Teknokent’lere teknik geziler gerçekleştirilmektedir.

Dereceye giren takımlara yönelik ödüllerin çeşitlendirilmesi konusunda her yıl işbirlikçi kurum ve kuruluşlarla çalışmalar devam etmektedir.